Funkcja personalna względem kadry ekspatriantów - Przytuła, Sylwia (Personnel Function in Relation to Expatriate Managers, 2010)
Głównym celem niniejszego opracowania jest przedstawienie dotychczasowych badań prowadzonych w literaturze polskiej i zagranicznej nad kadrą ekspatriantów. To studium teoretyczne prezentuje zatem eksploracje nad sposobami pozyskiwania tej kadry, jej wynagradzania, rozwoju oraz podejmuje problem repatriacji. Ponadto wskazano także na czynniki determinujące sukces lub przyczyniające się do porażki ekspatriacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 628-640
Keywords: ekspatriant; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; przedsiębiorstwo międzynarodowe; badania empiryczne nad kadrą ekspatriantów