Diagnoza kompetencji coacha profesjonalnego zespołu sportowego - Seweryniak, Tomasz (Professional Sport Team Coach Competencies Diagnosis, 2010)
Artykuł podejmuje temat kompetencji podmiotów kierowniczych na przykładzie zespołu sportowego. Nowoczesne, profesjonalne zespoły sportowe są kierowane przez osoby o kompetencjach odmiennych od kompetencji trenerów pojmowanych jako specjaliści od treningu motorycznego i technicznego. Aby dokładnie wskazać różnice, konieczna jest diagnoza tych kompetencji oparta na materiale empirycznym. W pracy przedstawiony jest pierwszy etap badań opierający się na identyfikowaniu kompetencji oraz budowaniu modelu kompetencyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 641-648
Keywords: coach; zespół sportowy; kompetencje; zadania coacha