W kierunku koordynacji demokratycznej - Sikorski, Czesław (Towards Democratic Co-ordination, 2010)
Treść artykułu odnosi się do jednego z podstawowych problemów współczesnego zarządzania, jakim jest konieczność rozwoju przywództwa racjonalnego ukierunkowanego na usamodzielnianie pracowników przez przełożonego i przygotowywanie ich do działania w systemie koordynacji demokratycznej. Warunkiem rozwoju tej formy przywództwa jest wykorzenienie stereotypów kulturowych związanych z przywództwem charyzmatycznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 657-667
Keywords: przywództwo racjonalne; przywództwo emocjonalne; koordynacja demokratyczna; koordynacja autokratyczna; charyzma