Czy ekonomia wiedzy powoduje zmianę roli menedżera? - Stańczyk-Hugiet, Ewa (Whether Knowledge Economy Changes Classical Layout of Managerial Role?, 2010)
Celem artykułu jest zidentyfikowanie ról menedżera w organizacjach biznesowych funkcjonujących w ramach nowej gospodarki. Ukazano w nim ewolucję kształtowania się tzw. klasycznego podejścia zarządzania z punktu widzenia roli menedżera. Przedstawiono podstawowe zasady zarządzania opartego na podejściu zasobowym ze szczególnym uwzględnieniem kategorii renty ekonomicznej, którą organizacja może przywłaszczyć z zasobów, zwłaszcza renty w rozumieniu Ricardo, renty organizacyjnej czy renty menedżerskiej. W efekcie rozważań prowadzonych w artykule można postawić tezę, że rola menedżera odnosi się do budowania wartości, a zasoby sprzyjają temu celowi, gdyż są podstawą przywłaszczania renty ekonomicznej. W tekście na podstawie literatury i badań empirycznych przestudiowano role menedżera w nowej gospodarce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 678-687
Keywords: nowa gospodarka; renta ekonomiczna; mentor; moderator; innowator; pośrednik