Budowanie ścieżki kariery jako element strategii osiągania sukcesu zawodowego przez menedżera - Syper-Jędrzejak, Marzena (Building a Career Path as an Element of Strategy of Achieving Professional Success by Manager, 2010)
Planowanie karier jest istotne dla wszystkich pracowników, jednakże nabiera szczególnego znaczenia w przypadku menedżerów. Kariery w XXI wieku są coraz mniej przewidywalne, obfitujące w nagłe zwroty. Instrumentem, który pozwala nimi zarządzać w tych złożonych warunkach, jest budowanie ścieżek kariery. Ścieżki kariery są rodzajem kompromisu pomiędzy potrzebami organizacji a możliwościami i ambicjami menedżera, mogąc się stać istotnym elementem budowania strategii osiągania osobistego sukcesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 745-753
Keywords: ścieżki kariery; menedżer; rozwój zawodowy