Przywództwo i personalizm jako źródła sukcesu w strategicznym zarządzaniu kadrami - Szandurski, Jarosław (Leadership and Personalism as a Source of Success in Strategic Human Resource Management, 2010)
Przywództwo, jako szczególna forma zarządzania, zapewnia powiązanie funkcji personalnej ze strategicznym sukcesem organizacji. Personalizm, jako szczególne podejście do człowieka, gwarantuje optymalne wykorzystanie potencjału kadry w organizacji oraz spójność jej celów z celami pracowników. Koherencja przywództwa i personalizmu to synergiczny sukces strategicznego zarządzania kadrami oraz gwarancja rozwoju firmy i rozwoju pracowników. Przykłady historyczne i współczesne potwierdzają powyższe twierdzenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 754-763
Keywords: Osoba (filozofia); personalizm; przywództwo; koherencja; sukces przywództwa; wartość synergiczna