Menedżer w roli inicjatora i propagatora kluczowych wartości organizacyjnych - Świątek-Barylska, Ilona (Manager in the Role of the Initiator and Promoter of Core Values, 2010)
W artykule zaprezentowano rolę kadry zarządzającej w procesie zarządzania przez wartości. Na podstawie literaturowych wyników badań przedstawiono założenie o konieczności odwołania się do kluczowych wartości jako metody zarządzania współczesnymi organizacjami. Istotną rolę w tym procesie odgrywa kadra zarządzająca, która musi, jeśli działania mają być zakończone sukcesem, aktywnie uczestniczyć w każdym z etapów prac. W tekście omówiono rolę kadry menedżerskiej na każdym z tych etapów. Szczególne znaczenie przypisano zachowaniom demonstrowanym przez menedżerów jako deklaracji rzeczywistej internalizacji wartości firmowych i jednocześnie wzorzec dla zachowań podwładnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 774-783
Keywords: zarządzanie przez wartości; kluczowe wartości; menedżer; zachowania; zarządzanie zasobami ludzkimi; metody zarządzania