Wiedza ukryta, inteligencja praktyczna i intuicja w pracy menedżera - Witkowski, Stanisław A.; Stopyra, Łucja (Tacit Knowledge, Practical Intelligence and Intuition in Manager's Job, 2010)
Celem artykułu jest ukazanie wiedzy ukrytej, inteligencji praktycznej i intuicji jako istotnego zasobu decydującego o kompetencjach menedżera. Przedstawiono w nim badania dotyczące roli omawianych fenomenów (Sternberg, Argyris, Shirley, Langan-Fox). Zaprezentowano model nabywania wiedzy ukrytej według Sternberga [1999] oraz model menedżerskiej wiedzy praktycznej [Wagner, i Sternberg 1987]. Szczególne miejsce poświęcono pomiarowi tychże fenomenów. Przedstawiono charakterystykę menedżera posługującego się intuicją i opisano funkcjonowanie osób obdarzonych intuicją w określonych środowiskach pracy. W artykule sformułowano problemy badawcze i wdrożeniowe istotne dla badań i zastosowań omawianych zagadnień.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 812-826
Keywords: wiedza ukryta; inteligencja praktyczna; intuicja