Dobór menedżerów w grupach kapitałowych - Zając, Czesław (Chief Executive Officers' Selection in Holdings, 2010)
W opracowaniu przedstawiono problematykę doboru na stanowiska menedżerskie w grupach kapitałowych. Zaprezentowano zasady, jakimi powinni kierować się decydenci odpowiedzialni za rekrutację i selekcję na te stanowiska, a także omówiono korzyści i wady unii personalnej jako wyznacznika doboru kandydatów na członków rad nadzorczych oraz członków zarządów spółek zależnych. Dokonano również oceny możliwości i zasadności wykorzystania Assessment Center oraz testów psychologicznych jako narzędzi doboru kadry kierowniczej w grupach kapitałowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 856-863
Keywords: grupa kapitałowa; rozwój menedżerów; instrumenty polityki personalnej