Controlling inwestycyjny w przedsiębiorstwie - wybrane aspekty - Bek-Gaik, Bogusława (Investment Controlling in an Enterprise - Some Practical Aspects, 2010)
Odpowiednie zaplanowanie i oszacowanie opłacalności rozpatrywanych projektów (programów) inwestycyjnych ma zasadnicze znaczenie dla długookresowej działalności każdej jednostki gospodarczej. Controlling inwestycyjny jest systemem wspomagającym podejmowanie decyzji inwestycyjnych i umożliwiającym ocenę ich efektywności. W artykule omówiono rolę controllingu inwestycyjnego w podejmowaniu decyzji o alokacji kapitału na długoterminowe projekty, programy rozwojowe przedsiębiorstwa. Jako podstawowe instrumentarium controllingu inwestycyjnego zaproponowano procedurę budżetowania kapitałowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 13-20
Keywords: controlling inwestycyjny; budżetowanie kapitałowe; alokacja kapitału