Rachunkowość zarządcza w Polsce w latach 1950-1990 - Biadacz, Renata (Management Accounting in Poland between the Years 1950 and 1990, 2010)
Współczesne podejście do rachunkowości zarządczej wykształciło się w toku ponad stuletniej ewolucji jej zasad i metod, przy czym najbardziej dynamiczny rozwój obserwuje się w dwóch ostatnich dekadach. O historii rachunkowości zarządczej pisało wielu, również polskich autorów. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie rachunkowości zarządczej w Polsce na bazie literatury przedmiotu. Ponieważ w miarę upływu czasu podlegała ona nieustannej ewolucji związanej ze zmianami, jakie następowały w zakresie pomiaru i oceny wyników przedsiębiorstw z perspektywy zarządczej, w referacie ograniczono zakres badawczy do lat 1950-1990.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 21-32
Keywords: rachunkowość; rachunkowość zarządcza; ewolucja rachunkowości