Nowoczesne tendencje w strategicznym zarządzaniu kosztami w zakładzie ubezpieczeń - Chmielowiec-Lewczuk, Magdalena (New Trends in Strategic Cost Management in Insurance Company, 2010)
Ujednolicenie rynku europejskiego, szybki przepływ kapitału czy szeroki zakres inwestycji spowodowały konieczność zmiany myślenia zarządzających podmiotami oferującymi produkty finansowe, w tym również ubezpieczenia. Te czynniki należy potraktować jako determinanty zmian w procesie zarządzania kosztami. Można też określić, że do najważniejszych celów strategicznych zakładu ubezpieczeń należą: minimalizacja kosztów finansowania działalności ubezpieczeniowej, wdrożenie metod pozwalających na ocenę kosztów i rentowności produktów łączonych (np. bankowo-ubezpieczeniowych), umiejętna ocena konieczności i sposobu redukcji kosztów, w szczególności w perspektywie długookresowej, wykorzystanie zarządczych sposobów kalkulacji kosztów na potrzeby zarządzania wartością zakładu ubezpieczeń.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 53-62
Keywords: zakład ubezpieczeń; zarządzanie kosztami; bancassurance; jednolity rynek europejski