Controlling personalny w kontekście zarządzania wiedzą i kapitałem intelektualnym organizacji - Chomiak-Orsa, Iwona (Controlling Personnel in the Context of Knowledge Management and Intellectual Capital Organization, 2010)
We współczesnych przedsiębiorstwach znaczenie zasobów meterialnych zmniejsza się na rzecz zasobów niematerialnych, które stanowi wiedza pracowników będąca kapitałem intelektualnym organizacji. Toteż coraz częściej poszukiwane są nowoczesne narzędzia ekonomiczne umożliwiające sprawną analizę i ocenę kształtowania się tych zasobów organizacji. W artykule omówione zostały podstawowe grupy narzędzi controllingu personalnego, które są wykorzystywane do zarządzania zasobami ludzkimi a w tym kapitałem intelektualnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 63-71
Keywords: zarządzanie wiedzą; controlling personalny; instrumenty controllingu