Nowoczesny system zarządzania dokonaniami - zrównoważona karta wyników - Gołdysiak, Remigiusz (Achievements of Modern Management System - a Balanced Scorecard, 2010)
Celem niniejszej pracy jest analiza możliwości i potencjalnych korzyści z wprowadzenia zrównoważonej karty wyników do systemu zarządzania dla małych i średnich przedsiębiorstw, które w większości korzystają tylko z informacji pochodzących ze wskaźników finansowych, pokazujących jedynie dane historyczne. Włączenie wskaźników niefinansowych, celów krótko- i długoterminowej działalności, wskaźników wyprzedzających oraz zewnętrznej i wewnętrznej efektywności powinno pozwolić na pełniejszą realizację misji organizacji i przyczyniać się do wprowadzenia niezbędnych zmian.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 143-153
Keywords: zrównoważona karta wyników; efektywność; mierniki; porównanie