Budżetowanie jako narzędzie zarządzania przedsiębiorstwem - Gubicz-Stachowiak, Dorota; Bilińska, Małgorzata (Budgeting as a Part of Company Management, 2010)
Skuteczne zarządzanie dokonuje się poprzez zastosowanie odpowiednio dobranych metod i narzędzi. Wśród nich najbardziej rozpowszechnioną metodą jest budżetowanie rozumiane jako proces obejmujący całokształt działań służących organizacji, osiągnięciu określonych celów. Jest to metoda, która stwarza szerokie możliwości skutecznego zarządzania przedsiębiorstwem. Proces ten pozwala w najbardziej efektywny sposób wykorzystać środki finansowe będące w dyspozycji firmy. Umożliwia podejmowanie właściwych decyzji inwestycyjnych, dotyczących produkcji, sprzedaży czy też działań finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 154-163
Keywords: budżetowanie; planowanie; prognozowanie; koszt standardowy