Planowanie i kontrola w przedsiębiorstwach komunikacji samochodowej - wyniki badań - Juralewicz, Beata (Planning and Control in Public Bus Transport Companies - Results of Study, 2010)
Planowanie, jak i kontrola odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu przedsiębiorstw, stanowiąc przy tym istotny element rachunkowości zarządczej często wykorzystywany w praktyce gospodarczej. W opracowaniu podjęto próbę zaprezentowania instrumentów i metod rachunkowości zarządczej wykorzystywanych obecnie w przedsiębiorstwach komunikacji samochodowej. Informacje pochodzą z badań ankietowych uzyskanych od 35 średnich i dużych przedsiębiorstw transportu samochodowego należących głównie do sektora publicznego, wykonujących regionalne przewozy autobusowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 183-191
Keywords: planowanie; budżetowanie; transport