Rachunek kosztów działań sterowany czasem (TDABC) w rolnictwie - Kondraszuk, Tomasz (Time Driven Activity Based Costing in Agriculture, 2010)
W pracy przedstawiono próbę adaptowania w rolnictwie koncepcji rachunku kosztów działań sterowanego czasem. Pokazano metody ustalenia zasobów robocizny (zdolności produkcyjnych) w gospodarstwie rolniczym (wiejskim). Następnie przeprowadzono szacowanie kosztów jednostkowych posiadanych zasobów pracy. Kolejnym krokiem było przypisywanie kosztów do prowadzonych działalności w warunkach sezonowości i nierównomiernego zapotrzebowania na czynniki produkcji ciągu roku obrachunkowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 211-219
Keywords: rachunek kosztów; rolnictwo; zarządzanie