Wpływ fuzji i przejęć w polskim sektorze bankowym na kształtowanie się poziomu wskaźnika kosztu do przychodów -C/I - Korzeb, Zbigniew (The Influence of Mergers and Acquisitions in the Polish Banking Sector on Forming the Ratio C/I Level, 2010)
W artykule dokonano analizy wpływu fuzji i przejęć w polskim sektorze bankowym na kształtowanie się poziomu wskaźnika C/I w bankach komercyjnych, uczestniczących w tych transakcjach. Uzyskane rezultaty jednoznacznie potwierdzają brak znaczącej poprawy rozpatrywanego wskaźnika, zarówno jego bezwzględnych wartości, jak również w porównaniu z jego poziomem w pozostałych bankach komercyjnych w sektorze, które nie brały udziału w fuzjach i przejęciach. Odmienne wyniki badań, w porównaniu z rezultatami uzyskiwanymi na rynkach rozwiniętych, mogą być spowodowane opóźnienia w integracji banków, wzrostem kosztów wzajemnych transakcji ze spółką-matką, usługami outsourcingowymi świadczonymi na rzecz akcjonariuszy strategicznych oraz mogą wynikać z motywów opisanych przez hipotezę menedżerską.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 228-234
Keywords: banki komercyjne; fuzje i przejęcia