Sieci neuronowe w metodach uwzględniających ryzyko w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych - Maszczak, Andrzej (Neural Networks in the Methods of Risk-Sensitive Investment Decisions, 2010)
W artykule omówiono na przykładzie dwóch wzajemnie wykluczających się projektów inwestycyjnych zastosowanie specyficznej techniki obliczeniowej, opartej na sztucznej sieci neuronowej typu MADALINE w metodach uwzględniających ryzyko w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych. Jak wykazano w artykule, neuron ADALINE jest właściwym narzędziem do obliczania bieżącej wartości netto projektu NPV, ze względu na wbudowany algorytm oparty na funkcji liniowej. Zmiennymi tej funkcji są strumienie gotówki netto środków pieniężnych (NCF), generowane w okresie eksploatacji projektu, a parametrami - czynniki dyskontujące, stanowiące podstawę do określenia wektora wag na wejściu neuronu ADALINE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 342-352
Keywords: neuron; sieci neuronowe; prognoza zaktualizowanej wartości netto projektu