Zarządzanie wynikami za pomocą wskaźników niefinansowych w przedsiębiorstwie produkcyjnym - Mielcarek, Jarosław (Performance Management with Nonfinancial Measures, 2010)
Obydwa problemy dotyczące wpływu na zysk wzrostu wydajności automatów szklarskich oraz spadku współczynników odpadu, które osiągnięto w wyniku usprawnienia działań przedsiębiorstwa, zostały analitycznie rozwiązane. Rozwiązanie drugiego problemu umożliwiło analizę przyczynowo-skutkową wpływu zmian dwóch czynników - obniżenia odpadu i kosztów energii. Sprawdzenie wyników liczbowych przy użyciu Solvera potwierdziło teoretyczne rozwiązania problemów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 353-365
Keywords: formalizacja związków przyczynowo-skutkowych; wydajność automatów; obniżenie odpadu; zarządzanie wynikami; teoria ograniczeń