Analiza decyzyjna metodą AHP z wykorzystaniem kosztów relawantnych - Nadolna, Bożena (Analysis of Decision-Making by AHP (Analytic Hierarchy Process) with the Use of Relevant Costs, 2010)
W obecnych warunkach gospodarowania proces decyzyjny wymaga stosowania analiz wielokryterialnych. Do problemów z zakresu decyzji operacyjnych często stosuje się dyskretne metody wielokryterialne, do których należy metoda AHP. Typowym kryterium decyzyjnym są koszty, najczęściej ustalane według zasad rachunkowości finansowej. Ich przydatność w procesie decyzyjnym jest ograniczona. Stąd propozycja wykorzystania kosztów relawantnych jako kryterium decyzyjnego w metodzie AHP.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 366-385
Keywords: metoda wielokryterialna AHP; koszty relewantne