Mierniki realizacji usług publicznych - Nieplowicz, Maria (The Review of the Measures of Public Services, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie istoty usług publicznych oraz wskazanie przykładowych mierników służących do oceny ich realizacji. Opisano różne klasyfikacje usług publicznych oraz na potrzeby artykułu przyjęto ich podział na administracyjne, społeczne i techniczne. Dla tych trzech grup wybrano kilka przykładowych usług i wskazano mierniki i ich realizacji. W artykule zostały również wymienione cechy, którymi powinny charakteryzować się te mierniki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 386-395
Keywords: mierniki; usługa publiczna; jednostki samorządu terytorialnego