Rachunek kosztów pośrednich w instytutach badawczych i jego doskonalenie - Nóżka, Agnieszka (Indirect Cost Accounting and Its Improvement at R&D Units, 2010)
Artykuł poświęcony jest teoretycznym i praktycznym aspektom rachunku kosztów pośrednich. Obszar ten jest trudnym, a zarazem ważnym zagadnieniem rachunku kosztów, warunkującym w dużym stopniu jakość otrzymywanej informacji o kosztach. Zaprezentowane w artykule wnioski z przeprowadzonych badań empirycznych w wybranych instytutach badawczych województwa lubelskiego posłużyły do wskazania kierunków udoskonaleń w analizowanym obszarze. Są one niezbędne dla poprawy funkcji informacyjnej rachunku kosztów ze względu na rosnące znaczenie kosztów pośrednich w strukturze kosztów JBR.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 435-442
Keywords: rachunek kosztów; koszty pośrednie; jednostki badawczo-rozwojowe