Rachunek kosztów w analizie łańcucha wartości - Szydełko, Łukasz (Accounting in Value Chain Analysis, 2010)
Propozycja M. Portera w zakresie łańcucha wartości została zaadaptowana przez wiele przedsiębiorstw. Zarządzanie przy wykorzystaniu działań podstawowych i pomocniczych stało się fundamentem organizacji, które poddane są nieustannej konkurencji i dynamicznym zmianom na rynku, ale chcą realizować własną strategię działania. Podejmowanie decyzji menedżerskich w takich firmach powinno być powiązane z wiarygodną analizą łańcucha wartości , w której kluczowe miejsce zajmuje ocena rachunku kosztów. W artykule główny nacisk został położony na określenie celów i zadań rachunku kosztów łańcucha wartości. Przeprowadzono również jego klasyfikację, wyodrębniając systematyczny i decyzyjny rachunek kosztów łańcucha wartości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 512-520
Keywords: łańcuch wartości; analiza łańcucha wartości; rachunek kosztów łańcucha wartości