System planowania, kontroli oraz raportowania kosztów promocji - Targowicz, Marta (System of Planning, Control and Reporting of Promotion Costs, 2010)
System planowania i kontroli kosztów promocji wymaga określenia natury i tożsamości kosztów promocji, które można klasyfikować w zależności od interpretacji samego pojęcia promocji. Często określane są one jako koszty reklamy, reprezentacji, części działań marketingowych. Niezależnie od powyższego ujęcia - zdaniem autorki referatu - całkowite koszty promocji to koszty złożonego procesu, obejmującego: przeprowadzenie badań rynkowych, opracowanie strategii promocyjnej i etap właściwy - realizację projektów z użyciem różnych środków promocji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 530-537
Keywords: koszty promocji; koszty uznaniowe; elastyczne budżetowanie; koszty działań; nośniki kosztów