Mikrokogeneracja jako sposób podniesienia efektywności energetycznej i obniżenia kosztów zaopatrzenia w ciepło i energię elektryczną - Wierzbiński, Marcin (Economic Effectiveness and Business Model of Applying Microcogeneration, 2010)
W artykule autor ocenia ekonomiczną efektywność wykorzystania mikrokogeneracji w porównaniu do alternatywnego nabywania energii elektrycznej i ciepła od dostawców zewnętrznych. Mikrokogeneracja polega na jednoczesnym wytwarzaniu ciepła i energii elektrycznej przy wykorzystaniu silników gazowych lub innych urządzeń, które są instalowane bezpośrednio w budynkach zużywających te media. Na końcu artykułu autor przedstawia potencjalne modele biznesowe, które mogą wykorzystywać przedsiębiorstwa oferujące usługi energetyczne (Energy Service Providers) w celu oferowania klientom rozwiązań mikrokogeneracyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 538-556
Keywords: mikrokogeneracja; efektywność ekonomiczna; model biznesowy