Natura kryptowalut a funkcje pieniądza - Michalczyk, Wawrzyniec (Nature of Cryptocurrencies and the Functions of Money, 2023)
W rozdziale skupiono się na wyznaczeniu podstawowych ram aparatu pojęciowego, który zostanie zastosowany do analizy roli kryptowalut we współczesnych finansach międzynarodowych, i na jego podstawie określenie determinant pełnienia przez kryptowaluty funkcji pieniądza. Chociaż kryptowaluty mają potencjał do pełnienia tradycyjnych funkcji pieniądza – można nimi płacić, wyrażane są w nich ceny, przechowują wartość – to jakość realizowania tych funkcji w porównaniu do walut tradycyjnych jest w dużej mierze dyskusyjna. Upośledzenie kryptowalut pod tym względem wynika przede wszystkim z niestabilności ich kursów oraz z relatywnie niewielkiego stopnia ich rozpowszechnienia.
Cytuj jako: Michalczyk, W. (2023). Natura kryptowalut a funkcje pieniądza. W: W. Michalczyk (red.), Ku kryptofinansom? Poszukiwanie miejsca kryptowalut we współczesnych finansach międzynarodowych (s. 17-34). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: kryptowaluty; pieniądz; funkcje pieniądza; zmienność kursów walut; cryptocurrencies; money; functions of money, volatility of exchange rates