Rola kultury organizacyjnej w stymulowaniu zachowań twórczych i innowacyjnych we współczesnych podmiotach gospodarczych - Brojak-Trzaskowska, Małgorzata (The Role of Organisational Culture in Simulation of Creative and Innovative Behavior in Modern Enterprises, 2010)
W artykule zawarto rozważania na temat wybranych aspektów kultury organizacyjnej i ich wpływu na działalność innowacyjną współczesnych podmiotów gospodarczych. Główny przedmiot zainteresowań badawczych skoncentrowano na wyjaśnieniu pojęcia kultury organizacyjnej, omówieniu jej rodzajów i funkcji, jakie pełni w przedsiębiorstwie. Ponadto, przybliżono zależności między kreatywnością a innowacją. W zasadniczej części opracowania przedstawiono atrybuty innowacyjnej kultury organizacyjnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 71-80
Keywords: kultura organizacyjna; innowacje i kreatywność; innowacyjna kultura organizacyjna