Problemy kształtowania się równowagi na rynku cukru - Budzyńska, Anna (Problems of the Equilibrium on the Sugar Market, 2010)
Na rynku cukru występuje przewaga podaży nad popytem. Rynek ten funkcjonuje na podstawie przepisów regulujących wielkość podaży. Wprowadzona reforma rynku cukru ma doprowadzić do zmniejszenia wolumenu jego produkcji i dostosować go do wielkości popytu. Celem opracowania jest wykazanie nieskuteczności prowadzonej polityki ograniczania podaży i ukazanie konieczności rozpoczęcia zarządzania popytem na cukier.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 71-82
Keywords: rynek cukru; popyt; podaż; równowaga rynkowa