Nowy wymiar strategii zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej a "Polska 2030. Wyzwania rozwojowe" - Czech, Katarzyna (A New Dimension of Sustainable Development Strategy of the European Union and "The Development Challenges for Poland in 2030", 2010)
Jednym z priorytetów nowej strategii "Europa 2020" jest zrównoważony rozwój, związany ze wspieraniem gospodarki efektywniej korzystającej z zasobów, bardziej przyjaznej środowisku i bardziej konkurencyjnej. Ma być on realizowany wraz z priorytetami dotyczącymi rozwoju gospodarki opartej na wiedzy i innowacji oraz wspieraniem gospodarki charakteryzującej się wysokim poziomem zatrudnienia i zapewniającej spójność gospodarczą, społeczną i terytorialną. Raport "Polska 2030" podejmuje próbę wyznaczenia długookresowej, strategicznej orientacji dla naszego kraju. Realizacja wyzwań rozwojowych sformułowanych w dokumencie "Polska 2030. Wyzwania rozwojowe" powinna przyczynić się do znaczącej poprawy pozycji Polski, jako podmiotu realizującego strategię zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej, zawartą w dokumencie "Europa 2020".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 117-128
Keywords: rozwój zrównoważony; strategia; Unia Europejska