Kształcenie ustawiczne w Polsce na tle krajów członkowskich UE : analiza porównawcza - Dziembała, Małgorzata (Life-long Education in Poland Against the Background of the EU Members States : Comparative Analysis, 2010)
W Strategii Lizbońskiej podkreślono znaczenie kształcenia ustawicznego w budowaniu nowoczesnej gospodarki europejskiej. Ten kierunek działań znalazł swoje odzwierciedlenie w zapisach dokumentów programowych UE i tych opracowanych w Polsce. W artykule wskazano na najważniejsze kierunki działań podejmowanych na rzecz rozwijania kształcenia ustawicznego w UE i w Polsce. Na podstawie wybranych wskaźników omówiono uczestnictwo osób dorosłych w wieku 25-64 lata w kształceniu i szkoleniach w Polsce i na tle innych krajów członkowskich UE. Należy zintensyfikować działania w kierunku rozwijania edukacji dorosłych w Polsce, kierując na ten cel odpowiednie środki finansowe, w tym pochodzące z funduszy strukturalnych UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 163-180
Keywords: kształcenie ustawiczne; strategia lizbońska; edukacja