Regulacje rynku pracy i ich wpływ na aktywność zawodową społeczeństwa - Gawrycka, Małgorzata (Labour Market Regulations and Their Contribution to Society's Occupational Activity, 2010)
Przedstawiciele poszczególnych szkół ekonomicznych w odmienny sposób określają rolę państwa w gospodarce, co przesądza o stopniu jego ingerencji w funkcjonowanie różnych rynków. Powszechnie przekonanie o potrzebie ingerencji ze strony państwa nie budzi większych zastrzeżeń, pojawia się natomiast kwestia sporna co do zakresu i form regulacji rynku, w tym rynku pracy. Celem niniejszego opracowania jest pokazanie, w jaki sposób w latach 2000-2008 regulacje w zakresie płac i świadczeń dla bezrobotnych wpłynęły na aktywizację zawodową społeczeństwa na poszczególnych lokalnych rynkach pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 191-204
Keywords: regulacja rynku pracy; świadczenia społeczne; aktywizacja zawodowa