Analiza franczyzy w Polsce na przykładzie branży gastronomicznej : franczyza w kontekście teorii kosztów transakcyjnych - Jabłońska, Żaklina; Miszczyński, Piotr (Analyses of Franchising in Poland Based on Food Industry Sector : Franchising in the Context of Transaction Cost Theory, 2010)
W ciągu kilkunastu ostatnich lat można było zaobserwować rozwój rynku franczyzowego w Polsce. Mimo spowolnienia gospodarczego liczba przedsiębiorstw otwieranych na podstawie licencji franczyzowej nadal rosła. W badaniach franczyzy z reguły rozpatruje się to zagadnienie na tle teorii agencji z perspektywy franczyzodawcy jako pryncypała i franczyzobiorcy jako agenta1. Inne podejście analizuje motywy zawierania umów franczyzowych z perspektywy teorii kosztów transakcyjnych. W pracy została przedstawiona ogólna charakterystyka franczyzy w branży gastronomicznej w Polsce. Celem pracy jest wskazanie przesłanek, które - zdaniem autorów - wpłynęły na zwiększenie liczby umów franczyzowych, z innej strony - z perspektywy franczyzobiorcy. Niniejsze rozważania powiązane zostały z teorią kosztów transakcyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 220-235
Keywords: franchising; licnejca franczyzowa; teoria kosztów transakcyjnych