Kryptowaluty w finansach przedsiębiorstw międzynarodowych - Bobowski, Sebastian (Cryptocurrencies in International Corporate Finance, 2023)
W rozdziale przedstawiono ujęcie definicyjne, procesowe i modelowe pierwotnej oferty kryptowalut (ICO), wykorzystywanej jako źródło finansowania innowacyjnych przedsięwzięć biznesowych na wczesnym etapie rozwoju. Omówiono atrybuty ICO na tle innych form finansowania, tj. venture capital oraz crowdfundingu, a także wskazano kluczowe szanse i zagrożenia związane z wykorzystaniem ICO przez przedsiębiorstwa międzynarodowe. Szczególną uwagę zwrócono na kwestię deficytu regulacyjnego, co z jednej strony sprzyjało szybkiemu spopularyzowaniu ICO, z drugiej jednak jest źródłem ryzyka.
Cytuj jako: Bobowski, S. (2023). Kryptowaluty w finansach przedsiębiorstw międzynarodowych. W: W. Michalczyk (red.), Ku kryptofinansom? Poszukiwanie miejsca kryptowalut we współczesnychfinansach międzynarodowych (s. 111-138). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: pierwotna oferta kryptowalut; ICO; kryptowaluty; tokeny; initial coin offering; cryptocurrencies; token