Identyfikacja głównych komponentów flexicurity na polskim rynku pracy - Kacprzak, Tomasz (The Identification of Flexicurity Main Components in the Polish Labour Market, 2010)
Opracowanie ma na celu przeanalizowanie dwóch głównych komponentów flexicurity, czyli elastyczności i bezpieczeństwa, na polskim rynku pracy oraz porównanie ich do wskaźników notowanych w krajach rozwiniętych. W części dotyczącej elastyczności rynku pracy poruszono takie kwestie, jak czas pracy, praca w niepełnym wymiarze oraz samozatrudnienie. Podjęto też próbę wskazania postaw pracowników i pracodawców wobec tematu elastyczności rynku pracy. W części dotyczącej bezpieczeństwa na rynku pracy wskazano pojęcia, które się nań składają, oraz dokonano analiz dotyczących bezpieczeństwa dochodu, prawnej ochrony rynku pracy oraz łączenia obowiązków rodzinnych i zawodowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 259-283
Keywords: flexicurity; elastyczność; bezpieczeństwo