Kryptowaluty – podstawa cyfrowej gospodarki czy bariera rozwoju? - Majewski, Marcin (Cryptocurrencies – a Basis of the Digital Economy or a Barrier to Development?, 2023)
W rozdziale skupiono się na identyfikacji cech kryptowalut, które pozytywnie wpływają na rozwój cyfrowej gospodarki oraz tych, które mogą jej zagrażać. Kryptowaluty wiążą innowacyjne podejście do finansów z zastosowaniem nowoczesnej technologii, która pomaga w rozwoju gospodarki cyfrowej, ale równocześnie powoduje występowanie negatywnych zjawisk. W rozważaniach posłużono się metodą badawczą, jaką jest przegląd literatury przedmiotu, mający na celu zidentyfikowanie perspektyw rozwoju kryptowalut na świecie.
Cytuj jako: Majewski, M. (2023). Kryptowaluty – podstawa cyfrowej gospodarki czy bariera rozwoju? W: W. Michalczyk (red.), Ku kryptofinansom? Poszukiwanie miejsca kryptowalut we współczesnych finansach międzynarodowych (s. 184-199). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: kryptowaluty; internet; gospodarka cyfrowa; rozwój; cyfryzacja; cryptocurrencies; digital economy; development; digitalisation