Spis treści [Ku kryptofinansom? Poszukiwanie miejsca kryptowalut we współczesnych finansach międzynarodowych / red. W. Michalczyk.- Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu] - Michalczyk, Wawrzyniec. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[Monografia stanowi kompleksowe studium nad obecną i przyszłą rolą kryptowalut we współczesnych finansach międzynarodowych. Ze względu na szeroki zakres tematyki i jej całościowe ujęcie odbiorcami publikacji mogą być zarówno badacze zajmujący się tego rodzaju zagadnieniami, jak i studenci kierunków międzynarodowe stosunki gospodarcze czy finanse międzynarodowe. Książka może być również przydatna dla praktyków – inwestorów na rynkach walut wirtualnych. W opracowaniu odnaleźć można wiele interesujących i oryginalnych wniosków i spostrzeżeń, które rzucają światło na skomplikowane zależności determinujące zakres zastosowania kryptowalut w stosunkach gospodarczych na świecie oraz będących skutkiem ich pojawienia się w obrocie. W pracy omówiono takie zagadnienia, jak: natura kryptowalut a funkcje pieniądza, stabilność i rozpowszechnienie najważniejszych kryptowalut, polityka publiczna i regulacje dotyczące kryptowalut, zagrożenia bezpieczeństwa związane z kryptowalutami i technologią blockchain, kryptowaluty w finansach przedsiębiorstw międzynarodowych, marketing projektów kryptowalutowych, ograniczenia prawne związane z reklamą internetową, psychologiczne aspekty inwestycji w kryptowaluty, kryptowaluty – podstawa cyfrowej gospodarki czy bariera rozwoju?] nota wydawcy
s. 203
Keywords: kryptowaluty; kryptofinanse; pieniądz; finanse międzynarodowe