Metodologia powiązania wskaźników i mierników budżetu zadaniowego z zagregowanymi miernikami SRK i KPR - Tarczyński, Waldemar (The Methodology of Combining Indicators and Measures of the Activity-Based Budget with Aggregate Measures of SRK and KPR, 2010)
Nowoczesne zadaniowe zarządzanie wydatkami publicznymi to wyzwanie stojące przed krajami Europy Środkowo-Wschodniej. Wydatki publiczne stają się szczególnie silnym instrumentem polityki społeczno-gospodarczej w zintegrowanej Unii Europejskiej. Wspólna waluta zawęża instrumentarium polityki monetarnej i fiskalnej obejmujące stopy procentowe, kursy walutowe, podatki, wydatki, deficyt budżetowy i dług publiczny. Zasadniczą rolę zaczynają odgrywać wydatki publiczne. Podatki podlegają harmonizacji, deficyt budżetowy i dług publiczny zaś - ograniczeniom traktatu z Maastricht. Budżet zadaniowy jest próbą rozwiązania tych zagadnień i problemów. W artykule przedstawiono propozycje metodologii powiązania wskaźników i mierników budżetu zadaniowego z zagregowanymi miernikami SRK i KPR. Wykorzystano do tego celu metody wielowymiarowej analizy porównawczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 34-45