Metodologiczne problemy prognozowania bankructwa - Pociecha, Józef (Methodological Problems of Bankruptcy Prediction, 2010)
W pracy przedstawiono klasyfikację modeli predykcji bankructwa, a następnie dokonano przeglądu bardziej znanych modeli, tj. w postaci liniowej funkcji dyskryminacyjnej, modelu logitowego i sieci neuronowej. W dalszej części przedstawiono wyniki porównań zdolności do poprawnej klasyfikacji oraz zdolności prognostyczne wybranych modeli prognozowania bankructwa. Przeprowadzono również dyskusję nad źródłami i charakterem błędów w prognozowaniu bankructwa. W końcowej części pracy przedstawiono poglądy Davida J. Handa dotyczące metodologicznych problemów zastosowań procedur klasyfikacji danych w naukach ekonomiczno-społecznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 54-61