Efektywność ekonomiczna wielokierunkowych gospodarstw ekologicznych na tle konwencjonalnych - Komorowska, Dorota (Economic Efficiency of Multidirectional Ecological vs Conventional Farms, 2010)
Celem opracowania jest ocena wyników produkcyjnych i ekonomicznych wielokierunkowych gospodarstw ekologicznych w Polsce na tle analogicznych wyników gospodarstw konwencjonalnych. Zaprezentowane w opracowaniu wyniki badanych gospodarstw wskazują na znacznie niższe wyniki produkcyjne w gospodarstwach ekologicznych, ale zarazem na niższe koszty produkcji w tych gospodarstwach. Wyniki ekonomiczne porównywanych gospodarstw ukształtowały się na niższym poziomie w gospodarstwach ekologicznych, ale uwzględnienie dopłat do tej działalności produkcyjnej wpływa na podwyższenie osiąganych w nich wyników, które w takiej sytuacji stają się lepsze niż w gospodarstwach konwencjonalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 299-305
Keywords: rozwój zrównoważony; rolnictwo ekologiczne; żywność ekologiczna