Polityka w zakresie odnawialnych źródeł energii i wybrane narzędzia jej wspomagania - Kryk, Barbara (Policy on Renewable Energy Sources and Chosen Tools for Its Support, 2010)
Realizacja koncepcji zrównoważonego rozwoju wymaga ograniczenia negatywnych skutków antropopresji na środowisko przyrodnicze oraz racjonalizacji wykorzystania jego zasobów na wszystkich poziomach gospodarowania i we wszystkich rodzajach działalności gospodarczej, w tym w energetyce. Dążenie to zbiega się z koniecznością zapewnienia trwałości rozwoju gospodarczego i rosnącym zapotrzebowaniem na energię, co bardzo często skutkuje nieodwracalnymi zmianami w środowisku przyrodniczym. Chęć uniknięcia tych zmian pociąga za sobą podejmowanie różnych działań zaradczych, a jednym z nich jest rozwój energetyki opartej na wykorzystaniu odnawialnych źródeł energii (OZE). Celem opracowania jest przedstawienie: polityki UE w odniesieniu do rozwoju energetyki OZE, uregulowań polskich w tym zakresie, wybranych narzędzi wspomagania jej rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 314-325
Keywords: zrównoważony rozwój; polityka energetyczna; regulacje prawne