Państwowy dług publiczny jako czynnik mający istotne znaczenie dla gospodarki budżetowej samorządu terytorialnego w Polsce - Laskowski, Piotr (State Public Debt as an Essential Factor for Budget Economy of Local Authority in Poland, 2010)
osnącego zadłużenia samorządów (w odróżnieniu od państwowego długu publicznego) nie postrzega się dziś jako zagrożenia ich sytuacji finansowej. Coraz powszechniejszym staje się pogląd, iż samorządy, które chcą podejmować poważne przedsięwzięcia inwestycyjne, muszą się zadłużać. Jednakże przepisy polskiego prawa rygorystycznie traktują zadłużanie się podmiotów zaliczanych do sektora finansów publicznych, którego nierozłączną częścią są gminy, powiaty i województwa samorządowe. Autor opracowania stoi na stanowisku, iż pomimo faktu, że udział samorządu terytorialnego w ogólnym zadłużeniu jest niewielki (nie przekracza 6% całości zadłużenia), to właśnie jednostki samorządu terytorialnego mogą najbardziej odczuć (ewentualne) ograniczenia ustawowe wynikające z przekroczenia tzw. wskaźników zadłużenia (relacji długu do PKB).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 364-380
Keywords: dług publiczny; samorząd terytorialny