Źródła finansowania działalności gospodarczej przez przedsiębiorców wiejskich - Miś, Teresa (Sources of Financing Business Activities of Rural Entrepreneurs, 2010)
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w 2009 r. wśród przedsiębiorców wiejskich w regionie południowo-wschodniej Polski. Ich celem było ukazanie najważniejszych źródeł finansowania podejmowanej przez mieszkańców wsi pozarolniczej działalności gospodarczej. Z badań wynika, że na uruchomienie działalności gospodarczej przedsiębiorcy wiejscy wydają głównie własne oszczędności oraz korzystają z kredytów bankowych. Tylko niespełna co dziesiąty badany, zakładając własną firmę, ubiegał się o środki finansowe pochodzące z Unii Europejskiej. Jest to duże wyzwanie dla otoczenia instytucjonalnego, które powinno w maksymalnym stopniu zachęcić i pomóc mieszkańcom wsi w podejmowaniu działań przedsiębiorczych i pozyskać w tym celu jak najwięcej środków finansowych dostępnych w okresie programowania 2007-2013.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 447-458
Keywords: źródła finansowania; przedsiębiorstwa; obszary wiejskie; fundusze UE