Skutki polityki gospodarczej prowadzonej w ramach polityki antykryzysowej w Europie i USA - Nagaj, Rafał (The Economic Crisis and the Consequences of the "Economic Recovery Policies " Operating in Europe and the USA, 2010)
Kryzys w sektorze bankowym w Stanach Zjednoczonych spowodował ogólnoświatowy kryzys ekonomiczny, który pierwszy raz w historii objął swym zasięgiem wszystkie kontynenty i spowodowany został problemami na rynku kredytów hipotecznych. Niemal wszystkie kraje zanotowały spadek produkcji i popytu oraz wzrost bezrobocia. Rządy i instytucje międzynarodowe nie mogły pozostać bezczynne i rozpoczęły interwencję na niespotykaną dotąd skalę. Skutki tej interwencji były jednak różne i różna była skala działań podejmowanych przez władze poszczególnych państw. Te kraje, które zdecydowały się na bardzo silną interwencję państwową, borykają się teraz z problemami budżetowymi, które mogą zachwiać przyszłym rozwojem gospodarczym i jednocześnie podważają skuteczność takiej pomocy publicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 478-495
Keywords: kryzys gospodarczy; polityka gospodarcza; dług publiczny