Rola sektora ICT w gospodarce polskiej - Olczyk, Magdalena (The Role of ICT Sector in Polish Economy, 2010)
Sektor ICT ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia produktywności oraz pobudzenia innowacji w wielu krajach. Dla krajów transformujących się, takich jak Polska, rozwój sektora ICT jest warunkiem koniecznym do szybszego niwelowania różnic w poziomie i tempie rozwoju gospodarczego między najlepiej rozwiniętymi krajami a krajami rozwijającymi się (transformującym się). Celem niniejszego artykułu jest analiza stanu sektora ICT w Polsce, zarówno sfery produkcji i handlu, jak i rozprzestrzeniania się ICT w polskiej gospodarce. Korzystając z wielu baz danych, raportów, autorka starała się zidentyfikować słabości i mocne strony polskiego sektora ICT.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 496-512
Keywords: ICT; technologie infomracyjno-komunikacyjne; dyfuzja ICT; społeczeństwo informacyjne