Model spirali płacowo-cenowej w warunkach gospodarki polskiej - Ossowski, Jerzy Czesław (The Wage-Price Spiral Model in Reality of Polish Economy, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji teoretycznej modelu spirali płacowo- cenowej. Przybliżono założenia do funkcjonowania przedsiębiorstw na rynku pracy w warunkach konkurencji monopsonistycznej. Następnie sformułowano przyczynowo-skutkowy model płac pojedynczego przedsiębiorstwa i agregatowy model płac. Zaprezentowano koncepcję przyczynowo-skutkowego modelu cen. Na bazie obu modeli przyczynowo-skutkowych przedstawiono powiązania pomiędzy zmiennymi objaśnianymi i uzasadniono dynamiczny charakter procesów kształtujących płace i poziom cen. Skonstruowany ostatecznie dwurównaniowy model spirali płacowo-cenowej oszacowano na podstawie danych kwartalnych z lat 1995-2010 dotyczących gospodarki Polski. Na zakończenie sformułowano wnioski o charakterze ekonomicznym, które skonfrontowano z założeniami przedstawionymi na początku artykułu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 513-532
Keywords: spirala płacowo-cenowa; rynek pracy; konkurencja monopolistyczna; agregatowy model płac; inflacja kosztowo-popytowa; model cen; model dynamiczny