Instytucje rynku pracy jako system : problemy projektowania i oceny - Ostój, Izabela (Labour Market Institutions as a System : Problems of Planning and Appraisal, 2010)
W artykule przyjęto definicję instytucji wprowadzoną przez nową ekonomię instytucjonalną. Obejmują one instytucje formalne i nieformalne. O. Williamson wyodrębnił cztery poziomy zjawisk społeczno-gospodarczych, którym odpowiadają odmienne rodzaje instytucjonalnej analizy. Zostały one wykorzystane do oceny podatności instytucji rynku pracy na zmiany. Instytucje nieformalne oraz zasady zawarte w konstytucji stanowią stosunkowo trwałe elementy porządku rynku pracy. Doświadczenia Unii Gospodarczej i Walutowej pokazują, że większość regulacji rynku pracy wykazuje słabą podatność na zmiany. Wyjątek stanowi aktywna polityka rynku pracy i wysokość klina podatkowego. Niniejszy artykuł stanowi próbę poszerzenia diagnozy przyczyn tego problemu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 533-547
Keywords: rynek pracy; instytucje; polityka