Asymetria infromacji i pokusa nadużycia jako przyczyny zawodności rynku - Pęciak, Renata (The Asymmetric Information and Moral Hazard as Causes of Market Failure, 2010)
Celem artykułu jest analiza problemu asymetrii informacji i pokusy nadużycia jako czynników determinujących niedoskonałość rynku. W pierwszej części opracowania w sposób syntetyczny przedstawione zostaną zagadnienia związane z zawodnością rynku, wraz z krótką charakterystyką jej źródeł. Druga część artykułu obejmuje natomiast analizę koncepcji asymetrii informacji oraz zjawiska będącego skutkiem niedoskonałej informacji, a mianowicie pokusy nadużycia oraz jej egzemplifikację.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 558-572
Keywords: zawodność rynku; asymetria informacji; pokusa nadużycia; ekonomia instytucjonalna