Koniec prosperity? : Hiszpania w dobie kryzysu finansowego - Piecuch, Jakub (The End of Prosperity? : Spain during the Financial Crisis, 2010)
Globalny kryzys finansowy ma wpływ na gospodarki wszystkich państw Unii Europejskiej. Niektóre kraje członkowskie mają jednak większe problemy ekonomiczne i społeczne niż inne, i do tej grupy można zaliczyć Hiszpanię. Przyczyny ekonomicznych perturbacji mających miejsce w tym iberyjskim państwie mają swe źródło w kilku czynnikach: sile powiązań hiszpańskiego systemu finansowego z systemem międzynarodowym, zależności gospodarki hiszpańskiej od wymiany międzynarodowej oraz w spadku popytu globalnego i załamaniu na rynku nieruchomości. Ostatecznie spadek aktywności gospodarczej, olbrzymie bezrobocie, rozrastająca się szara strefa wraz z bardzo wysokim deficytem budżetowy oraz systematycznie rosnącym długiem publicznym sugerują, że w przypadku Hiszpanii powrót koniunktury gospodarczej może nastąpić dopiero w kilkuletniej perspektywie czasu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 573-583
Keywords: Hiszpania; Unia Europejska; kryzys finansowy