Analiza przekrojowa efektywności systemów upadłościowych - Prusak, Błażej (Cross-Sectional Analysis of Bankruptcy Systems Effectiveness, 2010)
Artykuł nawiązuje do zagadnień teorii instytucjonalnych, przy czym autor skupił się na analizie efektywności instytucji upadłości przedsiębiorstw. Zaprezentowane zostały wyniki badań przekrojowych, mające na celu ukazanie zależności pomiędzy efektywnością systemów upadłościowych a poziomem rozwoju gospodarek, mierzonym za pomocą różnych mierników oraz pomiędzy efektywnością systemów upadłościowych a innymi miernikami o charakterze instytucjonalnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 612-620
Keywords: upadłość przedsiębiorstw; efektywność systemów upadłościowych; ekonomia instytucjonalna